ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος  αναφέρεται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στις δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που απορρέουν από αυτήν και συγκεκριμένα τη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Επίσης αναφέρεται στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος που είναι πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας.

Ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και  Περιβάλλοντος του ΕΠΑΛ Έδεσσας περιλαμβάνει τις ειδικότητες:

1.    Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

2.    Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και ποτών

Στον τομέα λειτουργούν τρία εργαστήρια, στα οποία  οι μαθητές πραγματοποιούν τη πρακτική τους άσκηση:

  •    Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος 
  •    Επιχειρηματικής Γεωργίας
  •    Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Οι μαθητές που  επιλέγουν την ειδικότητα Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής πραγματοποιούν την άσκησή τους στο εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος  και στο εργαστήριο Επιχειρηματικής Γεωργίας. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

v  προετοιμασία εδάφους, σπορά, λίπανση, άρδευση, καλλιέργεια, κλάδευμα, συλλογή,  αποθήκευση, συντήρηση γεωργικών προϊόντων

v   να εκτιμά το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσει, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης

v   να επιλέγει τη γη που θα καλλιεργήσει, να καθορίζει το χρόνο άροσης και να εκτελεί ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους

v   να επιλέγει και να αγοράζει τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό

v   να εκτελεί βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, να εκτελεί βασικές εργασίες λίπανσης

v   να εκτελεί βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του

v   να χειρίζεται και να συντηρεί βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους

Οι μαθητές που επιλέγουν την ειδικότητα Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών πραγματοποιούν την άσκησή τους στο εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος και στο εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

o     να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων

o     να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου)

o     να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα

o    να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους

o    να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους

o    να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής

o    να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία

o    να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή

o    να παρασκευάζει, να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα

o    να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

o    να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων

o    να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο

 

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode